Az alábbiakban segítséget szeretnék nyújtani nektek ahhoz, hogy személyes találkozón milyen kérdésekre és jótanácsokra számíthattok, illetve milyen módon tudjátok elősegíteni a legjobban a fotós munkáját, hogy a legjobb képek készülhessenek el.

Vegyük alapul azt a forgatókönyvet, hogy már nagy vonalakban, vagy teljes egészében körvonalazódott a Nagy Nap forgatókönyve és konkrét elképzelés él bennetek. Természetesen az is előfordul, amikor mindösszesen szerződéskötés erejéig találkozunk először és lefoglalni szeretnétek a fotós szolgáltatót személyemben, de ezek a gondolatok később ugyancsak érvényesek lesznek.

Az első és legfontosabb, amit mindig hangsúlyozok, hogy nincs olyan kérdés vagy kérés, amit félve kellene feltenni.

A legtöbben először álltok ilyen események előtt, ebben szeretnék segíteni, hogy még inkább tisztábban lássunk. Kifejezetten a menyasszonyoknak mondom: soha ne érezzétek a fotóssal szemben, hogy túl sokat kérdeztek, túl sokak vagytok. Minden ember más, így a legkülönfélébb igényeknek is meg kell tudni felelni.

A legtöbb kérdés, amit felteszek ilyenkor általában olyan, amire szinte azonnal tudni fogjuk a választ. Sokan meglepődnek, hogy afelől érdeklődőm jobb vagy balkezesek e a párok, pedig nekem annál fontosabb lesz később, hogy tudjam hogy helyezkedjek a polgári szertartáson aláíráskor.

De ha már polgári szertartás. Annak formája is olyan kérdés, ami mellett nem mehetünk el. Gyertya gyújtásos, homok öntéses, kötélcsomózás, vagy esetleg másfajta lesz? A gyűrűket esetleg picurka viszi majd oda? Lesz-e szék az aláíráshoz? Talán buta kérdésnek tűnik, de sajnos nem mindenhol egyértelmű. Nyugodtan kérjétek meg az illetékeseket, hogy helyezzenek nektek ki székeket, sokkal előnyösebb fotók készülhetnek úgy, mint egy álló, görnyedt helyzetből történő aláírásnál.

Ami viszont már elgondolkodtatóbb és elsőre nem feltétlenül ismerjük az összes ilyen lehetőséget, hogy milyen különleges, elvárt vagy kötelező képek vannak a Nagy Napon és a kreatív, jegyes fotózáson.

Kifejezetten olyan képekre gondolok, amik nem feltétlenül lehetnek egyértelműek még a fotósnak sem. Például a sok-sok dekoráció és virág között, ha ott van az az egy, amit anyuka vagy nagymami készített a saját kezeivel, minden esetben említésre méltó és tudnom kell róla, hogy örök emlék lehessen belőle. (Meg kell említenem, hogy a dekoráció minden esetben fotózásra kerül, csak példaként említem.)

Nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat fotózandó témák után, mint mondtam, nincs olyan kérés vagy kérdés, ami elhanyagolható. Pl csokor, autó, valamilyen díszítő elem, bármi, ami számotokra értékes jelentéssel bír, akár egy jelenet, az összeset érdemes felsorolni, hogy meglegyenek később.

Mind a menyasszonynak, mind a vőlegénynek más-más szempontok szerint vannak elvárásai a fotóssal kapcsolatban.

Azt, hogy körülbelül hány főre számíthatunk nagyjából tudjuk, de nagyon fontos tudni azt is, hogy lesz -e olyan személy a násznép közt, aki külön figyelmet érdemel. Esetleg bármi egészségügyi fogyatékossággal rendelkezik-e, vagy a foglalkozásából, munkájából kifolyólag egyáltalán szabad-e fotózni, nem megszokott szokások vannak-e, vallás stb.
Szülők, nagyszülők azt hiszem az egyik, hanem a legfontosabb kérdések egyike. Önmagáért beszél egy olyan sorozat, amelyben a boldog nagyszülők köszönnek vissza unokájuk menyegzőjén.

Lesz-e olyan személy, aki a csoportfotóknál koordinálja a násznépet? Egy nagyobb (70-80+) számú násznép esetében mindenképp hasznos egy lista a csoportképekhez, hogy gördülékenyen mehessen minden.

Természetesen a Nagy Nap napot minden részletre kitérően kielemezzük, ezek csak azok a kérdések voltak, amikre tapasztalatok szerint nem feltétlenül tudjuk a választ elsőre, így érdemes időről időre felírni, összeszedni, ha valami új az eszünkbe jut. Részemről mindig nyitott vagyok az új ötletekre, változásokra, így kifejezetten kérni is szoktam a párokat, ha bármi változás van a legapróbb részletektől kezdve, beszéljünk róla.

Kovács Attila Wedding Photography